Satsang met Hans Laurentius



Introductie
Quotes: • Als spiritualiteit niet ook verontrustend is, verdient het die naam niet.
• Zelfonderzoek is enkel voor intern gebruik.
• De werkelijkheid IS, de tweede laag van opvattingen en houdingen voegen wij zelf toe.
• Onverwerkte emoties en de weerstand tegen voelen houden 'je' weg van dit-hier-nu.
• De werkelijkheid is nooit een probleem, totdat wij conclusies trekken op basis van angst en verlangen.
• In wezen ben je vrij, je denkt echter een afgescheiden wezen te zijn en houdt de 'story of self' steeds gaande.
• Je geest is teveel geïnteresseerd in oplossingen, terwijl diezelfde geest de schijnproblemen veroorzaakt.
• Bevrijding is in wezen het stoppen van verhaaltjes over de werkelijkheid en het afgescheiden zelf.
• Je kunt onwaarheid verminderen, waarheid kan niet vermeerderd worden, waarheid IS.
• Wat je wezenlijk bent is nog nooit iets aangedaan, heeft nog nooit geleden, en zal dat ook nooit.
• Wat je wezenlijk bent is (al) VRIJ.
• Er is sprake van een te grote interesse in persoonlijke problemen, dit is niet helpend in het kader van realisatie.
• Spirituele ervaringen zijn net als alle andere ervaringen, ze komen en gaan.
• Verlichting is geen spirituele ervaring. Het is het einde van onwaarheid, en het is ongeneeslijk.
• Er zijn geen echte problemen, alleen bedachte.
• In alle bijeenkomsten kunnen bovengenoemde en andere thema's aan bod komen.
Over Hans: Hans Laurentius geeft onderricht sinds 1998, en heeft sindsdien honderden sessies, satsangs, weekendbijeenkomsten en retraites geleid. Tevens publiceerde hij meer dan 10 boeken over non-dualiteit en spiritualiteit en vele artikelen en columns. Meer informatie op: www.hanslaurentius.nl

Satsang middag met Hans

Kennismaking en aanvulling
Variatie Een Satsang middag is een makkelijke manier om Hans te leren kennen. Een gedeelte van de bezoekers komt voor het eerst. Een ander gedeelte om hun kennis over zelfonderzoek (af en toe) aan te vullen. De 'diepte' van vragen en thema's varieert veel. Van "Waarvoor is deze bijeenkomst?" tot "Verlicht? Wa's da?". Van psychologie tot zuiver bewustzijn. Leren zien wat er speelt in relatie-, gezin- en werk-problemen. En hoezo is een probleem geen probleem? Wat maakt het lastig om te erkennen hoe het feitelijk is, wat weerhoudt je er van om in actie te komen?
Basis Vaak gaan vragen over verdere uitleg van de quotes in de introductie hierboven. In de woorden van de "de meeste mensen", wat is Hans nou eigenlijk wel / niet? Hoezo ben je als persoon "gefragmenteerd"? Hoezo ben je "vrij"?
Opfris Het bijwonen van een middag kan ook van pas komen voor gevorderde zoekers, om te peilen of allerlei huis-tuin-en-keuken thema's al zijn onderzocht. Juist naïve vragen kunnen soms helpen om er achter te komen dat er nog hele akkers aan onontgonnen terrein zijn.

Satsang Drieluik met Hans


Een intense leerevaring, met een begin, midden en eind.
Dus geen verguld beeld-van, maar het ding zelf.

Opzet
Thema: Een Satsang Drieluik, zoals georganiseerd door Zijnsweg, is opgebouwd uit drie dagdelen, ofwel een vrijdagavond, zaterdag en zondagmiddag, waarbij het thema 'Waarheid Dat Ben Jij' centraal staat.
Intens: Met eenzelfde groep mensen ga je binnen een relatief korte periode de diepte in en kijk en voel je wat de voorop gestelde aannames in je leven met je doen, je te zeggen hebben. De bijeenkomsten kenmerken zich door een directe en gelijkwaardige dialoog.
Leuk? Bewustwording is niet perse leuk. Echter, dit proces van bewustworden kan je wel helpen je te bevrijden van veel wat er in je leven niet nodig is, of hoeft te zijn.
In detail
Eerste avond (vrijdag): Introductie/inventarisatie (waar 'zit' je, wat wil je) We zullen eerst een inschatting maken over wie wat al 'weet', wat de spirituele obstakels lijken te zijn, wat de werkelijke vraag of wens is van de deelnemers. Alles kan en mag gezegd of gevraagd worden, er zal op worden gereageerd vanuit Bewustzijn, en zo zullen waarschijnlijk vrij snel eventuele en gebruikelijke misvattingen duidelijk worden. Waar nodig zal geholpen worden middels eenvoudige aanwijzingen en/of bewustzijnstechnieken om deze te doorzien.
Tweede dag (zaterdag): Verdieping. Deze middag zal voor verder onderzoek worden gebruikt, we gaan verder en dieper op de zaken in betreffende de schijnbare en echte werkelijkheid. Er zal worden geëxperimenteerd met het verschuiven van perceptie en verheldering plaatsvinden m.b.t. de conditioneringen die het rechtstreeks 'zien' van hoe-het-is in de weg staan.
Derde dag (zondag): Op deze afsluitende middag zullen we bezien wat tot nog toe helder is of nog niet. Eventuele adviezen kunnen worden aangereikt en er kan verder onderzocht worden wat niet helder lijkt. Inmiddels zal wel duidelijk zijn dat bewustwording niet perse leuk is, en dat het in eerste instantie niet gaat om 'je goed voelen'. Je zult worden aangemoedigd elke dag iets eerlijker en waarachtiger te zijn: onwaarheid kan verminderd worden, waarheid niet vermeerderd.
Nota bene: Wat er precies gebeuren zal of behandeld wordt is in wezen meer afhankelijk van jou als deelnemer dan van de spreker. De deelnemers bepalen de energie, thematiek en het feitelijke verloop door hoe ze zijn op het moment zelf. Satsang is enkel een spontane communicatie over en weer, waar Stilte en verbale response plaatsvinden. Het is geen lezing over een statisch onderwerp, maar levend onderricht.

All-in Weekend met Hans


Speciale setting
: ***

Ervaringen

Hans volgens...
J. H. “Hans geeft inzichten op de vragen die er spelen. Bij welke en bij wie dan ook. Iets wat je nodig hebt wil nog niet zeggen dat je met zijn antwoorden blij of tevreden hoeft te zijn. Want dat is niet aan hem, maar aan de vraagsteller.

Inzichten krijgen in eventuele valkuilen, weerstanden, aannames of welk idee dan ook is van noodzaak om je een vrijer mens te voelen. Vrij in de zin van niet meer vastzitten of gebonden zijn aan eerdere gedachten of ervaringen dan ook.

Vrij zijn klinkt aangenaam en begerenswaardig. En op zich is dat ook zo, maarrrrrrrr wennen aan die leegte die dat met zich meebrengt is ehhh, niet een klein dingetje.  En alle vragen die op het pad naar vrijheid langs kunnen komen is Hans degene die bij mij het beste inzicht geeft. Uiteraard aan mij de ehhh taak om er mee om te gaan. En groepies zal je niet vinden in de gelederen bij Hans. Voor aanhangers is al een vrachtwagen uitgevonden zoals Jan van den Oever zou zeggen.

Eindeloos geduld, betrouwbaar, zonder wisselgeld, enorm duidelijk en helder, vol aandacht en liefde, geven wat er nodig is precies op dat moment voor die situatie, vol humor van zacht tot hard (maar net hoe de pet staat of wat er nodig is op dat moment) zijn slechts een paar eigenschappen die voor mij ervoor zorgen dat ik Hans met veel geduld en liefde en af en toe vol verbazing tot me laat komen danwel doordringen. En nog een groot voordeel is dat hij heel erg benaderbaar is en nederlands spreekt. Want dat laatste spreekt me erg aan.”
S. O. "Hans Laurentius is bij mijn weten de gewoonste ongewone Advaita leraar die er rondloopt. Zo gewoon en toegankelijk, dat er mensen zijn die het bijna verdacht vinden. En soms is-ie zo ongewoon en confronterend, dat je soms verlangt naar een gevaarloze teacher. Want uitstel van executie is natuurlijk altijd fijn, voor het ego.

Geen swami-jurken maar een degelijke Bever zwerfsport garderobe - the real deal heeft geen wierook nodig. Wie Hans boeken kent: what you read is what you get - and much more. Soms schurend, maar altijd oprecht, raak en liefdevol. En tijdens het sloopwerk gaat de humor gewoon door.

Als je echt af wilt van het hardnekkige laagje vernis dat ons ikje is, dan slijpt Hans op het juiste moment je gereedschap. Krabben moet je zelf. Maar met bot gereedschap duurt dat veel langer.

Er gaat niks boven een levende leraar. Over de dooie niks dan goeds hoor, maar zo’n foto op je thuisaltaar praat niet terug. Ook blijkt het heel prettig met een ecclectisch stel gelijkgestemden (of gelijkontstemden?) in een Satsang te zitten: Advaita Vedanta is niet per se een geliefd gespreksonderwerp in het dagelijkse leven En van elkaars strubbelingen leer je ook het nodige.

P.S. Met Dikke Dank aan Niek van Zijnsweg, zonder wie die Satsangs er ook niet zouden zijn."