Wat is Satsang?


Niet dit


Overzicht
Letterlijk: Satsang betekent letterlijk: 'Samen Zijn in Waarheid'.
Advaita: Het is een bijeenkomst met een leraar die de kern van Advaita doorgeeft. Advaita betekent letterlijk: 'non-dualiteit', 'niet-tweeheid'. De oudste bronnen van de Advaita Vedanta zijn de Upanishads, ontstaan ruim 700 jaar voor onze jaartelling. Grote Indiase leraren uit die traditie van deze tijd zijn Ramana Maharshi, Nisargadatta Maharaj, Sri H.W.L. Poonja (Papaji) en Ramesh Balsekar. Westerse leraren die zich door hen hebben laten inspireren zijn o.a. Wolter Keers, Alexander Smit, Hans Laurentius.
Ontwaken: Het is een bijzondere tijd. Steeds meer mensen herkennen wie zij werkelijk zijn. Dit staat los van religie en concepten. Het lijkt op groter schaal een spontaan proces.
Openheid: Het gaat bij Advaita om een directe weg zonder specifieke technieken en methoden. Het vraagt geen inspanning, alleen openheid. In de interactie tussen leraar en deelnemer kan er iets gebeuren, kan ont-dekt worden wie je in wezen bent. Dat kan het einde betekenen van een lange zoektocht naar jeZelf. Van belang hierbij is het verlangen naar en de bereidheid om in te zien wie je werkelijk bent. Satsang kan hiertoe een geschikte setting zijn.
Volgens Timothy Schoorel
Bijeenkomst: Op een Satsang bijeenkomst onderzoeken we de ideeën in je hoofd op hun waarde. Alle concepten, ook de 'spirituele concepten', kunnen tot struikelblok worden op de weg naar vrijheid. Wanneer een spiritueel concept je basis is geworden, heb je je als het ware vastgebeten in de vinger die naar de vrijheid en liefde wijst, maar die vrijheid en liefde die je zoekt is verder weg dan ooit. Alle onvrijheid is in diepste zin denkbeeldig.
Denkbeelden: Op een Satsang onderzoeken we dus de denkbeelden die je lijken te beperken en vraag ik je om 'onmiddellijk te zien': je denkbeelden even te laten staan en met de ogen van een kind te kijken. Het ontdekken van je wezenlijke, onbeperkte natuur is niets ingewikkelds. Het enige dat het ingewikkeld kan maken is een wirwar aan ideeën, over van alles en nog wat."
Vrijheid: Die vrijheid is voor iedereen weggelegd die zich niet heeft laten ontmoedigen om met een onbezwaard hart zijn essentie te onderzoeken. Satsang bijeenkomsten zijn bedoeld als aanmoediging op je spirituele pad.